Citrullus colocynthis
(coloc)
(Materia Medica, W.Boericke)

Remediul este indicat deseori în perioadele de tranziţie când aerul este rece dar soarele este încă suficient de puternic să încălzească sângele.

Cele mai multe simptome sunt la nivelul abdomenului şi capului, cu nevralgii intense. Remediul este indicat pentru persoanele iritabile, care se înfurie uşor şi efectele care apar după aceea. Femei cu menstruaţie abundentă, cu tendinţă la sedentarism. Persoane cu tendinţă la îngrăşare. Durerile nevralgice sunt aproape întotdeauna ameliorate de presiune. Crampe, fasciculaţii şi contracturi musculare. Constricţii şi contracţii. Spasm al vezicii urinare după intervenţii chirurgicale pe sfinctere (Hypericum). Transpiraţie cu miros de urină (Berberis, Nitricum acidum). Dureri agonizante în abdomen, fac pacientul să se îndoaie de durere, simptom foarte caracteristic. Senzaţii de tăietură, răsucire, măcinare, contracţie şi lovitură; ca şi cum ar fi strâns cu o bandă metalică.

Citrullus colocynthis

Foto wikipedia

Minte. Iritabilitate accentuată. Se înfurie când i se pun întrebări. Se simte umilit dacă este jignit. Mânie cu indignare (Chamomilla, Bryonia, Nux vomica).

Cap. Vertij când întoarce capul către stânga. Durere tăietoare în partea laterală a capului, cu greaţă şi vărsături. Dureri ameliorate la presiune şi căldură, cu senzaţie ca de lovitură la nivelul scalpului. Dureri arzătoare, pătrunzătoare, sfâşietoare. Durere în zona frontală, agravată dacă se apleacă în faţă, dacă se întinde pe spate, dacă mişcă pleoapele.

Ochi. Dureri ascuţite, chinuitoare, ameliorate de presiune. Senzaţia că ochiul iese din orbită dacă se apleacă în faţă, afectarea ochilor în gută. Dureri violente în globul ochiului înainte de apariţia glaucomului.

Faţă. Faţa tumefiată, dureri sfâşietoare, dureri care iradiază; senzaţie ca de lovitură în jumătatea stângă. Ameliorare la presiune (China). Nevralgie, cu senzaţie de frig; simte dinţii prea lungi. Sunetele au ecou în urechi. Dureri de stomac, întotdeauna cu dureri de dinţi sau cap.

Stomac. Gust foarte amar. Limba aspră, ca frecată cu nisip, o simte opărită. Foame animalică. Senzaţie în stomac ca şi cum ceva nu-i dă pace; durere ca o tragere.

Abdomen. Dureri tăietoare agonizante în abdomen, fac pacientul să se îndoaie de durere şi să-şi preseze abdomenul. Senzaţie ca şi cum pietre s-ar măcina în abdomen şi-ar exploda. Simte intestinele ca şi cum ar fi lovite. Colici cu crampe în gambe. Dureri tăietoare, mai ales după enervare. Paroxismele de durere sunt însoţite de o stare generală de agitaţie şi o senzaţie de frig la nivelul obrajilor, cu direcţie ascedentă din hipogastru. Durere într-un punct mic sub ombilic. Scaune dizenterice reluate după o cantitate mică de lichid sau mâncare. Scaune gelatinoase. Miros neplăcut, cu iz de mucegai. Distensie abdominală.

Organe genitale feminine. Durere chinuitoare în ovare. Trebuie să-şi îndoaie picioarele, asociat cu nelinişte fizică accentuată. Tumori chistice mici, rotunde în ovare sau ligamentele ovariene. Doreşte presiune pe abdomen. Crampe cu senzaţia de tragere în jos, fac pacienta să se îndoaie de durere (Opium).

Urină. Arsură intensă de-a lungul uretrei în timpul defecaţiei. Secreţie uretrală ca albuşul proaspăt de ou. Urină cu aspect lipicios (Phosphoricum acidum), fetid; în cantităţi mici dar cu dorinţă frecventă de micţionare. Prurit la orificiul extern al uretrei. Cristale dure, roşii, care aderă ferm la pereţii vasului de toaletă. Tenesme ale vezicii urinare. Dureri la micţiune în întreg abdomenul.

Extremităţi. Contracturi musculare. Membrele sunt îndoite către trunchi. Durere în muşchiul deltoid drept (Guaco). Durere ca o crampă în şold; se întinde pe partea dureroasă; durere de la şold la genunchi. Luxaţie spontană a articulaţiei şoldului. Înţepeneală a articulaţiilor şi scurtare a tendoanelor. Durere sciatică, pe partea stângă, ca o tragere sau sfâşiere; ameliorată de presiune şi căldură; agravată de atingere uşoară. Durere în jos pe coapsă; simte muşchii şi tendoanele prea scurte; amorţeală cu dureri (Gnaphalium). Durere în genunchiul stâng.

Modalităţi. Agravat de mânie şi indignare. Ameliorat dacă se îndoaie în faţă, căldură , presiune puternică, dacă se întinde cu capul aplecat înainte.

Relaţii. Antidot: Coffea, Staphisagria, Chamomilla. Colocynthis este cel mai bun antidot pentru intoxicaţia cu plumb (Royal).

Compară: Lobelia erinus (dureri ca un tirbuşon în abdomen), Dipodium punctatum (Se contorsionează de durere. Se răsuceşte ca un şarpe pe moarte. Insomnie rebelă.), Dioscorea, Chamomilla, Cocculus, Mercurius, Plumbum, Magnesia phosphorica.

Doză. Potenţa 6-30.