Terapia cu remedii florale Bach este o formă de tratament alternativ ce foloseşte 38 de esenţe florale administrate în diverse combinaţii. Cu ajutorul lor stările neplăcute ca deznădejdea, îndoiala, teama, iritabilitatea, invidia, ura, etc. întâlnite atât la persoanele aparent sănătoase cât şi la cele suferinde se pot ameliora în mod natural. Remediile promovează armonia în plan emoţional şi o rezistenţă mai bună la stresul psihic, susţin auto-vindecarea şi previn tulburările psiho-somatice.

De fapt cele 38 de remedii sunt 37 de plante şi un remediu mineral, Rock Water (apă de izvor). Se spune că toate există în mod natural într-o regiune mică din Anglia, Mount Vernon, unde Dr. Edward Bach le-a studiat la începutul sec. XX, fără ca ele să crească spontan împreună în vreun alt loc de pe pământ.

Dr. Edward Bach a fost bacteriolog, patolog şi medic homeopat având o carieră de succes în Londra la începutul sec. XX. În domeniul homeopatiei rămâne cunoscut în special pentru nosodele intestinale (alături de John Paterson). A fost adeptul unor tratamente cât mai naturale şi a dorit o formă de terapie simplă, accesibilă oricui, inclusiv sub formă de auto-tratament, care să permită corpului să se vindece în mod natural. Începând cu 1928 Bach a folosit doar remedii preparate din flori. El a observat că acestea pot corecta dezechilibrele din stările emoţionale ale pacienţilor care ulterior dobândeau şi o stare fizică mai bună, corpul vindecându-se de la sine. La început a vorbit de 12 plante vindecătoare care corespund cu 12 stări mentale, considerate cauze ale bolilor, dar în timp numărul remediilor folosite a ajuns la 38. Pare un număr mic când comparăm cu miile de remedii homeopate pe care le folosim în prezent dar remediile florale se pot administra două sau mai multe (uzual maxim 6) în acelaşi timp astfel încât numărul posibil de combinaţii este foarte mare. Practic, terapia cu remedii Bach acoperă probabil orice stare emoţională pe care o poate experimenta un pacient sau orice profil mental-emoţional întâlnit ca tipologie în practica de zi cu zi.

remedii florale Bach, tratament naturist, cabinet homeopatie, sector 3, Bucureşti, imunitate

Remediile florale corespund, fiecare în parte, unui profil psihologic specific care poate fi redus, mai mult sau mai puţîn, la o singură trăsătură caracteristică. Terapia Bach tratează mai degrabă stările emoţionale şi nu simptomele fizice propriu-zise dar întrucât aproape întotdeauna cele două se întrepătrund şi se condiţionează reciproc, efectele se resimt atât pe plan mental-emoţional cât şi fizic, la fel ca în tratamentul homeopatic. De multe ori afecţiunile fizice se însoţesc de o stare emoţională particulară care poate ajunge să fie la fel de supărătoare ca suferinţa fizică sau poate să devină o cauză agravantă a acesteia. Alteori o problemă emoţională nerezolvată sau un stres prelungit pot fi urmate, în timp, de o boală fizică, afecţiunile psiho-somatice fiind documentate şi în medicina alopată. Oricare ar fi situaţia, dacă tratamentul duce la o reechilibrare emoţională, beneficiul este resimţit global de către pacient.

O parte din remediile florale se regăsesc şi în homeopatie dar chiar dacă se porneşte de la aceeaşi plantă, remediile se prepară diferit, efectele sunt diferite şi, în general vorbind, principiile celor două metode nu se suprapun. Remediile homeopate se prepară prin diluţii progresive şi dinamizare care revelează potenţialul curativ al substanţei-mamă (Remediul homeopatic). Remediile florale se obţin mult mai uşor. Flori proaspete, aflate la apogeul înfloririi, saturate de energii şi principii active, recoltate din zone nepoluate, se pun în apă proaspătă de izvor şi se lasă la soare mai multe ore chiar în zona de unde au fost culese. Pentru câteva dintre remedii (ulm, stejar, castan, etc.) se recoltează rămurele înflorite care se fierb în apă şi apoi se lasă la soare. În ambele variante, lichidul se strecoară şi se păstrează în amestec cu alcool organic (pe post de conservant). Corect preparate şi depozitate, remediile îşi păstrează efectele terapeutice practic indefinit.

Ce este comun şi foarte important atât pentru tratamentul homeopatic cât şi pentru terapia cu remedii Bach este faptul că pacientul este tratat individualizat funcţie de trăsăturile mental-emoţional specifice şi particularităţile simptomelor fizice (conform similarităţii în cazul homeopatiei) (Principiul similarităţii, Similia Similibus Curantur). Prin ambele metode se tratează pacientul (cu specificul lui) şi nu boala.

Remediile florale sunt cunoscute (şi comercializate) cu numele din limba engleză. Pe scurt, caracteristicile lor sunt:

Agrimony (Agrimonia eupatoria, Turiţă mare)*: grijă şi suferinţă în spatele unei faţade de veselie şi atitudine lipsită de griji.

Aspen (Populus tremula, Plop tremurător): frică fără o cauză cunoscută, anxietate, aprehensiune, premoniţie.

Beech (Fagus sylvatica, Fag): intoleranţă, aroganţă, lipsă de înţelegere faţă de ceilalţi.

Centaury (Centaurium umbellatum, Ţintaură)*: voinţă slabă, uşor influenţabil, atitudine servilă, dorinţa de a face pe plac altora.

Cerato (Ceratostigma willmottianum)*: îndoială vis-a-vis de propriile abilităţi şi judecăţi.

Cherry Plum (Prunus cerasifera, Corcoduş): disperare, depresie, teamă că-şi pierde minţile sau că va face ceva regretabil.

Chestnut Bud (Aesculus hippocastanum, Mugure castan sălbatic): nu învaţă din experienţă şi repetă aceleaşi greşeli.

Chicory (Chichorium intybus, Cicoare)*: exagerat de posesiv, se agaţă de cei apropiaţi, egoist.

Clematis (Clematis vitalba, Curpen de pădure)*: indiferent, neatent, distrat, visează cu ochii deschişi.

Crab Apple (Malus pumila, Măr sălbatic): senzaţie de dezgust/murdărie, remediu general pentru curăţare/drenare (a impurităţilor).

Elm (Ulmus procera, Ulm englezesc): epuizare după o muncă susţinută pentru a atinge perfecţiunea, copleşit de responsabilităţi.

Gentian (Gentianella amarella, Genţiană de toamnă)*: îndoială, pesimism, descurajare, depresie.

Gorse (Ulex europaeus, Ghimpoasă / Orz sălbatic): disperare accentuată, fără speranţă.

Heather (Calluna vulgaris, Iarbă neagră): vorbăreţ şi obsedat de propriile probleme, cerşeşte audienţă, absoarbe vitalitatea celorlalţi.

Holly (Ilex aquifolium, Laur de munte / Ilice): ură, invidie, gelozie, suspiciune, neîncredere.

Honeysuckle (Lonicera caprifolium, Caprifoi): trăieşte în trecut, gânduri persistente despre trecut, nostalgie, dor de casă.

Hornbeam (Carpinus betulus, Carpen): oboseală mentală la gândul sarcinilor zilnice dar găseşte resursele necesare.

Impatiens (Impatiens glandulifera, Balsamină / Slăbănog)*: gândire rapidă, nerăbdare şi iritabilitate faţă de încetineala celorlalţi.

Larch (Larix decidua, Larice / Zadă): încredere scăzută, complex de inferioritate, anticiparea eşecului.

Mimulus (Mimulus guttatus)*: anxietate / frică de cauză cunoscută.

Mustard (Sinapis arvensis, Muştar sălbatic): dispoziţie proastă, tristeţe, depresie fără o cauză evidentă.

Oak (Quercus robur, Stejar): descurajat ocazional dar luptă neobosit cu orice dificultate şi nu renunţă.

Olive (Olea europaea, Măslin): epuizat total de efort sau boală, fără vitalitate după o suferinţă îndelungată.

Pine (Pinus sylvestris, Pin de pădure): se învinovăţeşte pentru greşelile proprii (şi ale altora), fără speranţă.

Red Chestnut (Aesculus carnea, Castan roşu): grijă exagerată faţă de bunăstarea celorlalţi (în special cei apropiaţi).

Rock Rose (Helianthemum nummularium, Iarba osului)*: frică extremă, teroare, panică.

Rock Water (Aqua Petra, Apă de izvor): disciplină de sine şi standarde înalte duse la extrem, aspru cu el însuşi, strict.

Scleranthus (Scleranthus annuus)*: incertitudine, indecizie, ezitare, dispoziţie şi păreri schimbătoare.

Star of Bethlehem (Ornithogalum umbellatum, Steaua Betleemului / Baluşca): şoc (fizic, emoţional, spiritual), frică ce apare brusc.

Sweet Chestnut (Castanea sativa, Castan comestibil): disperare şi angoasă totală aproape de limita a ceea ce poate suporta.

Vervain (Verbena officinalis, Verbină / Spornic)*: energie mentală dusă la extrem cu entuziasm, exaltare, opinii inflexibile, tensiune, stres.

Vine (Vitis vinifera, Viţă de vie): ambiţios, voinţă puternică, eficient, inflexibil, dominator, iubeşte puterea.

Walnut (Juglans regia, Nuc): exagerat de sensibil la influenţele exterioare, pentru suport emoţional în perioadele de schimbări importante.

Water Violet (Hottonia palustris, Viorea de baltă)*: rezervat şi împăcat cu sine ceea ce-l face să pară distant şi ocazional mândru şi arogant.

White Chestnut (Aesculus hippocastanum, Castan sălbatic): gânduri îngrijorătoare persistente, activitate excesivă a minții care duce la oboseală şi depresie.

Wild Oat (Bromus ramosus, Ovăz sălbatic): incapabil să găsească o direcţie în viaţă, pare în derivă şi se complace în situaţii nefolositoare care îi aduc frustrare şi nemulţumire.

Wild Rose (Rosa canina, Măceş): resemnat, indiferent, apatic, aproape mulţumit de sine că a renunţat la luptă.

Willow (Salix vitellina, Salcie galbenă): autocompătimire, aruncă vina pe ceilalţi, resentimente, amărăciune, se consideră o victimă a soartei.

* Cele 12 remedii iniţiale folosite de Bach

Bach a grupat remediile cu trăsături asemănătoare în 7 categorii, respectiv 7 stări mentale negative fundamentale, diferenţiate pentru fiecare remediu în parte. De exemplu pentru frică Aspen este indicat în frica fără obiect pe când Mimulus în frica de ceva concret, Cherry Plum pentru teama să nu-şi pierdă minţile, Red Chestnut pentru teama (şi grija excesivă) pentru cei apropiaţi iar Rock Rose pentru frica extremă şi teroarea pură.

Deznădejde și disperare: Crab Apple, Elm, Larch, Oak, Pine, Star of Bethlehem, Sweet Chestnut, Willow

Frică: Aspen, Cherry Plum, Mimulus, Red Chestnut, Rock Rose

Incertitudine: Cerato, Gentian, Gorse, Hornbeam, Scleranthus, Wild Oat

Singurătate: Heather, Impatiens, Mustard, Water Violet

Interes scăzut în împrejurările prezente: Chestnut Bud, Clematis, Honeysuckle, Olive, White Chestnut, Wild Rose

Grijă excesivă pentru bunăstarea altora: Beech, Chicory, Rock Water, Vervain, Vine

Sensibilitate exagerată la influențe și idei: Agrimony, Centaury, Holly, Walnut

Fiecare remediu în parte are şi aspecte pozitive chiar dacă este folosit în general pentru a corecta trăsăturile negative (temporare dar care se pot croniciza). De exemplu, Holly, folosit pentru un pacient care dă dovadă de suspiciune, ură şi gelozie în tot ce face, se poate administra profilactic, pentru a menţiune starea de echilibru în care se află, persoanei care este la polul opus: altruistă, iubitoare şi tolerantă, care oferă fără să ceară nimic în schimb şi suportă greutăţile vieţii cu compasiune şi înţelegere.

Remediul este folosit pentru a transforma trăsăturile negative în unele pozitive, comportamentul neadecvat în unul potrivit dar nu schimbă în mod fundamental o persoană, nu îi alterează personalitatea ci doar restabileşte echilibrul emoţional. De exemplu Centaury nu transformă o persoană esenţial blândă şi uşor influenţabilă într-una dominatoare şi dictatorială dar o poate face mai echilibrată, în sensul de a avea o atitudine mai puţin servilă şi mai încrezătoare.

Remediile florale se pot asocia cu orice tip de tratament fie el clasic (alopatic) fie complementar. Nu se cunoaşte că ar interacţiona în vreun fel cu alte medicamente sau remedii naturiste. Nu au contra-indicaţii, nu crează dependenţă şi nu necesită restricţii în dietă sau de altă natură. Nu au reacţii adverse şi se pot folosi în siguranţă la orice vârstă cu menţiunea că sunt extracte alcoolice şi în consecinţă o cantitate foarte mică de alcool este ingerată.

În mod uzual se folosesc 2 picături din remediul indicat (poate fi unul singur sau mai multe, de obicei maxim 6) într-un pahar cu apă care se soarbe treptat în 4 prize (sau mai multe) pe zi. Se repetă câte zile este necesar. Dacă este necesar un tratament îndelungat, cele 2 picături (din fiecare remediu dacă e cazul, luate împreună) se pot dilua în cca 30 ml apă plată. Din această soluţie se iau câte 4 picături o dată, direct pe limbă, cel puţin de 4 ori pe zi cât timp este necesar iar în perioadele stresante (din orice punct de vedere) chiar de mai multe ori pe zi. Funcţie de evoluţia stării pacientului se pot scoate sau se pot adăuga alte remedii atunci când este indicat.

Fără să fie considerat un al 39-lea remediu propriu-zis, Rescue remedy este un produs compus, gândit de Bach pentru urgenţe de orice fel fie pentru un traumatism fizic, fie un şoc emoţional sau orice altă traumă sau situaţie stresantă. Sunt 5 remedii componente:

Star of Bethlehem pentru şoc.

Rock rose pentru teroare şi panică.

Impatiens pentru stres mental şi tensiune nervoasă.

Cherry plum pentru disperare şi teama că pierde controlul.

Clematis pentru starea de acorporalitate care poate precede leşinul.

Se folosesc 4 picături într-un pahar cu apă care se soarbe treptat şi se repetă la nevoie. Dacă apa nu este la îndemână, picăturile se pot pune direct pe limbă cât timp este necesar, la intervale tot mai mari pe măsură ce starea pacientului se ameliorează.

Surse:

Edward Bach "The twelve healers and other remedies"

Mechthild Scheffer "Mastering Bach Flower Therapies"

Nora Weeks "Dr. Bach's twelve remedies from a lay point of view"

Philip M. Chancellor "Handbook of the Bach Flower Remedies"