Rădăcină de Carapichea ipecacuanha
(ip)
(Materia Medica, W.Boericke)

Principala acțiune este asupra ramurilor nervului pneumogastric, producând iritații spasmodice la nivelul pieptului și stomacului. Dependenţă de opiacee. Trăsăturile importante la Ipecacuanha sunt greața persistentă și vărsăturile, principalele simptome ale remediului. Indicat după alimente indigeste, stafide, prăjituri etc. Indicat mai ales pentru copii și adulți grași, care sunt firavi și răcesc uşor; în vreme caldă, umedă. Afecțiuni spasmodice. Hemoragii abundente cu sânge de culoare roșu aprins.

Ipecacuanha, homeopatie, sănătate, vindecare, cabinet medical, cabinet homeopatie, imunitate, vitalitate

Sursa foto: wikipedia

Minte. Iritabil; disprețuitor faţă de orice. Plin de dorințe, dar nu știe pentru ce.

Cap. Simte oasele craniului zdrobite sau dureroase. Durerea iradiază către dinți și rădăcina limbii.

Ochi. Inflamaţi, roșii. Durere în globii oculari. Lăcrimare abundentă. Cornee înceţoşată. Ochi obosiţi când priveşte aproape. Stare vizuală în continuă schimbare. Spasm de acomodare prin slăbiciunea (iritativă) a mușchilor ciliari. Greață dacă priveşte obiecte în mișcare.

Faţă. Cearcăne albăstrii în jurul ochilor. Nevralgie orbitală periodică, cu lăcrimare, fotofobie și usturimi de pleoape.

Nas. Coriză, cu nas înfundat și greață. Epistaxis.

Stomac. Limbă de obicei curată. Gură umedă; multă salivă. Greață continuă și vărsături, cu faţă palidă şi tresăriri musculare (ale feţei). Varsă alimente, bilă, sânge, mucus. Simte stomacul relaxat, ca și cum ar atârna. Sughiţ.

Abdomen. Dizenterie amibiană cu tenesme; la efortul de defecaţie durerea este atât de mare încât induce greață; sete mică. Tăiere, strângere; mai accentuat în jurul ombilicului. Corp rigid; întins şi înţepenit.

Scaune. Verde-închis ca iarba, ca o melasă spumoasă, cu durere ca o strângere la nivelul ombilicului. Scaun disenteric, lipicios.

Aparat genital feminin. Hemoragie uterină, abundentă, strălucitoare, în valuri, cu greaţă. Vărsături în timpul sarcinii. Durere de la ombilic la uter. Menstruație prea devreme și prea abundentă.

Aparat respirator. Dispnee; constricție constantă în piept. Astm. Crize anuale de respirație dificilă. Strănut continuu; coriză; tuse șuierătoare. Tuse violentă, fără oprire, o dată cu fiecare respirație. Pieptul pare plin de mucus, dar nu se mobilizează la tuse. Raluri groase. Tuse sufocantă; copilul devine rigid și cianotic la față. Tuse convulsivă, cu sângerare din nas și gură. Sângerare din plămâni, cu greață; senzație de constricție; tuse groasă. Crup. Hemoptizie la cel mai mic efort (Millefollium). Răgușeală, mai ales la sfârșitul unei răceli. Afonie totală.

Febră. Febră intermitentă, cazuri sporadice, după chinină. La cel mai mic frison... febră, greață, vărsături și dispnee. Recidive produse de alimentație necorespunzătoare.

Somn. Cu ochii pe jumătate deschiși. Şocuri în toate membrele la culcare (Ignatia).

Extremități. Corp întins rigid, urmat de smucirea spasmodică a brațelor unul către celălalt. Piele. Palidă, laxă. Albăstrie în jurul ochilor. Erupție miliară.

Modalităţi. Agravat periodic; de carnea de viţel, de vântul cald umed, când se culcă.

Relații. Compară: Emetine, principalul alcaloid din Ipecacuanha [Amibicid puternic, fără să fie bactericid. Specific pentru amibiază; foarte valoros în tratamentul dizenteriei amibiane; de asemenea folosit în pioree, 0.5 g pe zi timp de 3 zile, apoi mai puţin. Emetine, 0.5 g hipodermic, în psoriazis. Emetine hydrochloride potenţa 2X, în diaree cu colici, dureri abdominale şi greaţă. Emetine pentru dizenteria amibiana. În doze fiziologice administrarea trebuie atent supravegheată. Poate produce consolidare ("hepatizare") a plămânilor, tahicardie, căderea capului înainte și pneumonie lobară.]; Gelatin [(în hematemeză și alte hemoragii) are un efect important asupra coagulabilității sângelui; administrat hipodermic sau per os, un jeleu de concentraţie 10%, cca. 115 g, de trei ori pe zi)]; Arsenicum; Chamomilla; Pulsatilla; Antimonium tartaricum; Squilla; Convolvulus (colici și diaree); Typha latifolia (dizenterie, diaree, afecţiuni pe vreme de vară); Euphorbia hypericifolia (foarte asemănătoare cu Ipecacuanha; iritație a tractului respirator și gastro-intestinal și a organelor genitale feminine); Lippia mexicana (tuse persistentă uscată, dură, bronșică; astm și bronșită cronică); Blatta orientalis (astm).

Antidot: Arsenicum, China, Tabacum.

Complementar: Cuprum, Arnica.

Doză. Potenţă 3-200.