Un mic afluent al Arieşului, pârâul Hăşdate, a săpat în zona calcaroasă a culmii Petreşti/Hăşdate (arealul munţilor Trascău) unele din cele mai impresionante chei din România, Cheile Turzii. În pereţii de 200-300 m înălţime alpiniştii au deschis de-a lungul anilor zeci de trasee. Alături de acestea, în 2012, Clubul Sportiv SkyFly din Cluj-Napoca a inaugurat un traseu de via ferrata în zona Turnul Ascuţit - Hiliod - Grota lui Hili (suprapus peste un traseu vechi de alpinism grad 2A).
Traseul de via ferrata din apropierea satului de vacanţă Vârtop (Parcul Natural Apuseni) a fost amenajat de serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor în anul 2014 în Pietrele Negre, un perete de stâncă unde există şi trasee clasice de căţărat. Traseul are cca 200m, pe o diferenţă de nivel de cca 100 m şi are gradul de dificultate B (pe o scară de la A la E).
Traseul de via ferrata din Cheile Cuților a fost inaugurat în martie 2021 în satul Poniţa, comuna Roșia, Bihor (munții Pădurea Craiului).
În localitatea Şuncuiuş, în defileul săpat în munţii Pădurea Craiului de Crişul Repede, la cca 1 km în aval de peştera Unguru Mare, au fost amenajate două trasee de via ferrata pe peretele de pe malul drept al râului: Grota cu hamace şi Podul Indian.
La intrarea în Şuncuiuş, pe malul drept al Crişului Repede (munţii Pădurea Craiului), în parcul de aventură Montana Land, există două trasee de via ferrata finalizate (august 2021), Grota cu hamace (B) şi Podu Indian (C/D), alături de un traseu scurt pentru copii, Piticot :-)
În drumul lui prin munţii Pădurea Craiului, Crişul Repede se strecoară printre culmi împădurite şi pereţi aproape verticali de stâncă. La intrarea în Vadu Crişului, în Pereţii Mari (Peretele Zânelor), alături de multe trasee de escaladă, au fost amenajate două trasee de via ferrata, Mocăniţa şi Casa Zmeului.
Pagina 1 din 2