La intrarea în Şuncuiuş, pe malul drept al Crişului Repede (munţii Pădurea Craiului), în parcul de aventură Montana Land, există două trasee de via ferrata finalizate (august 2021), Grota cu hamace (B) şi Podu Indian (C/D), alături de un traseu scurt pentru copii, Piticot :-)

Traseul de via ferrata Grota cu hamace (Montana) a fost deschis în 2018, realizat integral de clubul sportiv Cassio Montana, în peretele situat vis-a-vis de Platoul Șuncuiuș. Are gradul B (pe o scară de la A la E), fiind un traseu de dificultate moderată, accesibil începătorilor. Are o lungime de cca 150 m pe o diferenţă de nivel de cca 80 m. Accesul se face contra-cost, 15 lei de persoană (în august 2021, temporar, accesul a fost gratuit). Informaţii despre plată şi traseu se pot obţine de la club: 0747446656 sau 0745656535.

Pornim din parcarea situată înainte de plaja Gradia, pe malul drept al Crişului Repede (46°56’24.4″N 22°32’53.3″E). Drumul mai continuă cca 1 km în amonte până la peştera Unguru Mare. Peretele care ne interesează pe noi se află la 5 minute de mers pe jos. Din panoul afişat de Cassio Montana aflăm că mai sunt alte trasee în lucru (august 2021).

Traseul începe chiar din drum cu o porţiune uşoară (A) pe o faţă de stâncă înclinată, cca 45 grade, uşor accesibilă. Prezenţa vegetaţiei face ca roca să fie friabilă şi chiar dacă zona este curăţată este necesar să fim atenţi la pietrele care pot ajunge sub noi, pe şosea.

Ajungem imediat la un perete unde, spre dreapta, continuă unul din viitoarele trasee, zona fiind în curs de amenajare (traseul La Pendul). Continuăm cu o traversare uşoară spre stânga apoi coborâm la baza unui pinten vertical, zonă unde se termină Tiroliana Mică.

foto Marius

Urmează o porţiune verticală (B), mai solicitantă dar bine echipată cu trepte metalice, Pintenul Acapulco. Turnul de piatră se termină cu un mic vârf separat de restul peretelui, loc frumos de belvedere către albia Crişului Repede.

foto Marius

După un pas lung către perete întâlnim prima ieşire de siguranţă (pentru cei care doresc să încheie mai repede traseul sau în caz de vreme proastă). Continuăm cu o traversare spre dreapta şi ajungem într-o mică grotă unde facem o pauză... în hamac :-) E o surpriză plăcută chiar dacă ştiam de ea. Sunt două hamace unde te poţi relaxa cel puţin câtă vreme nu vine nimeni din urmă :-) Atenţie, lonjele de asigurare trebuie să rămână la locul lor, pe cablu.

foto Moniq

Din grota cu hamace ieşim din nou pe un perete vertical (B) uşor surplombat iniţial. După o uşoară acrobaţie la intrarea pe perete, avansăm uşor cu ajutorul treptelor metalice. Ajungem la a 2-a ieşire de urgenţă (spre stânga) deşi nu mai este mult până la final.

foto Marius

Urmează o altă traversare spre dreapta, câţiva metri, apoi din nou în sus pe o faţă verticală (B) şi curând ajungem la sfârşitul traseului, punct de belvedere situat în zona cea mai înaltă a peretelui. Am făcut până aici cca 40 minute. Admirăm panorama asupra Crişului Repede şi malului împădurit de vis-a-vis şi coborâm pe o potecă prin pădure care ne scoate chiar lângă pensiunea de lângă parcare. Timp suficient şi pentru celălalt traseu de via ferrata (Podu Indian), o vizită la peştera Unguru Mare (în peştera Vântului, foarte aproape, accesul este restricţionat pentru public) şi odihnă pe malul râului :-)

Informaţii suplimentare: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org/via-ferrata-montana-suncuius-acapulco-parc-aventura

Mai multe imagini: photos.app.goo.gl/dwAXMLeesE6hNTWJ6

august 2021