Traseul de via ferrata din apropierea satului de vacanţă Vârtop (Parcul Natural Apuseni) a fost amenajat de serviciul Salvamont-Salvaspeo Bihor în anul 2014 în Pietrele Negre, un perete de stâncă unde există şi trasee clasice de căţărat. Traseul are cca 200m, pe o diferenţă de nivel de cca 100 m şi are gradul de dificultate B (pe o scară de la A la E).

Coborâm dinspre satul de vacanţă Vârtop spre Băiţa şi după cca 5 km pe DJ75 întâlnim pe partea dreaptă 46°30'58.8"N 22°37'57.8"E un traseu turistic marcat cu cruce roşie (care merge înapoi în satul de vacanţă Vârtop via Groapa Ruginoasă).

Urcăm prin pădure până la un panou indicator pentru via ferrata, loc în care poteca turistică se abate spre stânga (pe unde vom reveni din traseu). Continuăm printre copaci, în sus, pe o potecuţă vizibilă, până întâlnim peretele de piatră. Ne abatem spre dreapta, pe la baza peretelui, care treptat devine uşor surplombat, până la intrarea în traseul de via ferrata unde ne echipăm.

foto Marius

Începem cu un pasaj uşor (A-B), o traversare spre dreapta pe peretele aproape vertical unde sunt montate scoabe metalice dese pe care înaintăm ca pe o scară. Câţiva metri de urcuş apoi continuăm uşor ascendent pe o brână îngustă. Urmează un pasaj vertical (B), cu stâncă sănătoasă şi bine asigurat, apoi o traversare mai lungă spre stânga pe o brână (A-B).

foto Marius

Continuăm cu un urcuş uşor (A), parţial prin zone cu vegetaţie, şi ieşim pe o muchie care ne oferă o privire de ansamblu asupra dealurilor împădurite pe unde se strecoară argintiul şoselei. Creasta e frumoasă, uşor accidentată, dar fără porţiuni dificile şi urcă treptat spre etajul superior unde se vede zona somitală a peretelui. După o scurtă traversare spre stânga întâlnim primul punct de retragere; această varianta mai uşoară iese în creastă în cca 25 m. Traseul însă continuă mult spre stânga cu "Marele traverseu" pentru încă cca 120 m. Practic continuăm să înaintăm în diagonală, aproape de creasta care este doar la câţiva metri deasupra noastră, pe un perete aproape vertical (B), destul de friabil dar cu destule prize naturale bune pentru picioare.

foto Marius

Traversarea se termină cu un urcuş în forţă (B-C) pe un perete cu prize puţine, singura porţiune mai dificilă a traseului, care ne solicită ceva mai mult braţele dar ne scoate imediat în creastă. Aici întâlnim poteca turistică (cruce roşie) pe care continuăm, ocolind destul de mult spre stânga, sus, pe creastă, după care coborâm înapoi spre pădure şi ajungem în punctul de plecare. Dacă nu trebuie să ajungi în şosea la maşină poţi continua pe poteca turistică în partea cealaltă până spre Groapa Ruginoasă şi de-acolo înapoi în satul de vacanţă Vârtop.

Traseul propriu-zis de via ferrata durează mai puţin de o oră, cu totul cca 2 ore.

Mai multe imagini: photos.app.goo.gl/pzyyn13LmMGMiG6X8

august 2021