În localitatea Şuncuiuş, în defileul săpat în munţii Pădurea Craiului de Crişul Repede, la cca 1 km în aval de peştera Unguru Mare, au fost amenajate două trasee de via ferrata pe peretele de pe malul drept al râului: Grota cu hamace şi Podul Indian.
Traseul Podul Indian a fost amenajat şi este întreţinut de clubul Cassio Montana din Oradea, inaugurat în septembrie 2020. Are o lungime de cca 160 m pe o diferenţă de nivel de cca 80 m şi este cotat de dificultate medie C/D (pe o scară de la A la E). Accesul se face contra-cost, 15 lei de persoană; în august 2021 se putea plăti doar prin Revolut aşa că e bine să te informezi din timp la club: 0747446656 sau 0745656535.
Pornim din parcarea situată înainte de plaja Gradia, pe malul drept al Crişului Repede (46°56’24.4″N 22°32’53.3″E). Drumul mai continuă cca 1 km în amonte până la peştera Unguru Mare. Peretele care ne interesează pe noi se află la 5 minute de mers pe jos.
Traseul începe chiar din şosea cca 50 m în amonte faţă de intrarea în primul traseu, Grota cu hamace. Cablul începe destul de sus, la cca 2 m de sol, peretele fiind şi puţin surplombat (B/C). Autorii au dorit ca intrarea să fie puţin incomodă, ca o "avertizare" că mai sus sunt pasaje mai dificile. Asta nu înseamnă că nu ne putem ajuta coechipierul la acest prim obstacol. Uşor dreapta şi apoi drept în sus ne ajutăm de prizele bune de pe perete, treptele fiind rare dar suficiente.
Ajungem la un mic prag de piatră, unde poţi să te odihneşti puţin, după care urmează un perete vertical, mai lung şi mai dificil, surplombat pe alocuri (C). Creasta pe care o urmează cablul este de fapt un vechi traseu de alpinism (Creasta Şuta). Porţiunea e solicitantă, pasajele surplombate te îndepărtează de perete şi trebuie să fii atent la manevrarea lonjelor kitului.
Ceva mai sus creasta se domoleşte şi urmează o porţiune mai uşoară (B) care ne duce spre stânga unde începe o brână clară şi uşor accesibilă (Brâna aeriană). Traseul continuă spre stânga, pe brână, printr-o traversare destul de lungă (cca 40 m).
Brâna este comodă chiar dacă îngustă şi friabilă, mai ales către final, dar cablul te face să te simţi în siguranţă chiar dacă te ocupi şi de fotografii :-) Dimineaţa peretele este umbrit dar perspectiva asupra văii Crişului Repede este la fel de frumoasă.
Brâna se termină pe o mică platformă unde începe podul indian (C/D) peste vâlcelul care se adânceşte brusc în faţă. Dacă traversarea care urmează nu te inspiră, există un cablu pe care poţi să-l urmezi în sus (deşi n-am observat să fie marcat ca ieşire de siguranţă). Podul are 4 cabluri: unul pentru picioare, două pentru mâini şi unul pentru asigurare (deasupra mâinii drepte), relativ paralele, fără elemente de legătură între ele, aşa că trebuie să fii atent la balans. Se recomandă să te asiguri cu o buclă fixă de cablul superior care să scurtcircuiteze lonjele kitului de via ferrata; astfel, în caz de cădere rămâi imediat agăţat în buclă. În cazul sistemelor cu coardă şi dispozitiv KISA (Kong Impact Shock Absorber) se cuplează ambele carabiniere pe cablu (aşa cum te autoasiguri oriunde pe traseu).
Podul are cca 20 m şi poţi merge păşind normal sau cu paşi adăugaţi, cum te simţi mai confortabil, privind în jos sau nu :-) În a doua jumătate cablul pentru picior se depărtează puţin de mâna dreaptă aşa că la final ajungi într-o poziţie uşor incomodă, aplecat spre dreapta, ceea ce poate fi neplăcut mai ales pentru persoanele mai scunde. Trebuie să fii atent să nu intri în balans care produce o senzaţie de disconfort şi poate fi periculos.
Podul se termină pe un perete vertical cu un mic tavan la început (C). Pe perete revenim la folosirea normală a kitului de asigurare. Trebuie să găseşti o poziţie comodă şi sigură când manevrezi carabinierele. Urmează cca 10-12 m verticali cu prize naturale şi câteva trepte ajutătoare. Ajungem sus în acelaşi loc unde se termină şi celălalt traseu de via ferrata, Grota cu hamace, care vine din partea stângă. Am făcut până aici cca 40 de minute. Admirăm panorama asupra defileului şi coborâm pe poteca din pădure; în 10 minute suntem înapoi la şosea.
Informaţii suplimentare: topo-vadu-crisului.cassiomontana.org/via-ferrata-montana-suncuius-podu-indian-nivel-dificil
Scurt video de prezentare: facebook.com/CassioMontanaOradea/videos/2486940908264873
Mai multe imagini: photos.app.goo.gl/6Pmr8zEtCKbFZazbA
august 2021
Un serviciu oferit de CComment