În drumul lui prin munţii Pădurea Craiului, Crişul Repede se strecoară printre culmi împădurite şi pereţi aproape verticali de stâncă. La intrarea în Vadu Crişului, în Pereţii Mari (Peretele Zânelor), alături de multe trasee de escaladă, au fost amenajate două trasee de via ferrata, Mocăniţa şi Casa Zmeului.
Traseul de via ferrata Casa Zmeului a fost realizat de Salvamont-Salvaspeo Bihor şi Clubul Cassio Montana şi inaugurat în anul 2017. Are o lungime de cca 215 m pe o diferenţă de nivel de cca 140 m şi gradul de dificultate C (pe o scară de la A la E). Accesul este gratuit. Necesită, desigur, echipament pentru via ferrata şi o condiție fizică și psihică bună precum şi o înălţime minimă de 1.5 m. Este interzis copiilor sub 16 ani fiind un traseu mai dificil.
Pornim din parcarea de lângă sala de sport din Vadu Crişului (46°58’29.7″N 22°30’27.9″E) unde găsim şi-un panou cu traseele de drumeţie din zonă (în principal malul drept şi malul stâng al defileului). Mergem pe lângă calea ferată până la peştera Casa Zmeului (continuând în amonte ajungem curând la celalalt traseu de via ferrata, Mocăniţa). Intrarea în peştera Casa Zmeului e străjuită în partea stângă de ruinele unui turn lipit de perete, fosta vamă de sare. Intrarea în traseu este imediat la stânga turnului unde găsim panoul informativ aferent.
Începem cu o porţiune aproape verticală de cca 50 m pe un perete umbrit de copaci înalţi. Curând trecem prin dreptul turnului (vama de sare) care rămâne în dreapta apoi, într-o diagonală ascendentă spre dreapta, ajungem cumva deasupra turnului. Punctele fixe ale cablului sunt dese şi asigurate suplimentar cu conuri din cauciuc (pentru a amortiza o eventuală cădere). Scurte porţiuni sunt uşor surplombate dar treptele metalice ne ajută să înaintăm în siguranţă.
Curând suntem deja la soare, deasupra pădurii şi căii ferate de la baza peretelui. Din unghiul în care suntem, lipiţi de perete, nu vedem dar probabil că ne aflăm undeva deasupra arcadei de piatră, intrarea în peştera Casa Zmeului. Totul e vertical deasupra şi dedesubtul nostru.
Ceva mai sus ajungem la o creastă unde putem face o pauză să privim în jos spre defileu şi lateral spre pereţii de piatră. Traversăm un vâlcel în dreapta unde suntem atenţionaţi că e o zonă mai friabilă şi pot cădea pietre apoi continuăm pe pintenul de piatră vecin. Privind în sus, printre copaci, vedem podul din porţiunea finală a traseului. Până acolo mai avem o traversare spre dreapta şi apoi o porţiune de perete drept în sus.
Vegetaţia reapare între timp, destul de abundentă în jurul nostru; am depăşit zona strict verticală a peretelui. Găsim un loc unde vedem şi firul apei şi calea ferată. Trenul se aude şi aşteptăm să apară în cadru. Din păcate n-are acoperişul roşu pentru un contrast mai bun în imagine :-)
Ajungem la intrarea pe podul de cca 25 m care traversează un vâlcel abrupt, plin de vegetaţie, altfel inaccesibil. E o surpriză plăcută a traseului chiar dacă ştiam de existenţa lui. Trecem pe rând, evident cu fotografiile de rigoare. Locul e fotogenic, desigur, dar trebuie să fii atent şi să nu ai probleme cu echilibrul. Prezenţa vegetaţiei mai atenuează din senzaţia că eşti suspendat la înălţime :-) Va fi interesant, ceva mai târziu, când vom identifica locul pe perete, de la distanţă, din albia Crişului Repede.
După pod urmează un pinten de piatră care urcă susţinut, drept în sus, cca 15 m. Un ultim efort, plăcut dealtfel, pe această porţiune, după care intrăm la umbră, în pădure. Am ajuns la final. Cu pauzele de rigoare, fără să ne stresăm că e cineva în spatele nostru, am făcut puţin peste 1 oră.
Coborâm prin pădure pe poteca turistică (punct albastru) înapoi la punctul de plecare de lângă sala de sport. Tot drumul, pornind de aici, durează cca 2 ore aşa că în aceeaşi zi este timp suficient pentru ambele trasee de via ferrata, Casa Zmeului (C) şi Mocăniţa (B)... şi o drumeţie prin pădure şi peştera & cascada Vadu Crişului (pe malul stâng).
Videoclip de prezentare Salvamont-Salvaspeo Bihor: youtube.com/watch?v=ALi0N_LGInY
Mai multe imagini: photos.app.goo.gl/ZPqMJ7vhK3YkV17PA
august 2021
Un serviciu oferit de CComment