Mătrăguna (Atropa Belladonna) este o plantă otrăvitoare din familia Solanaceae cunoscută în popor şi sub numele de Cireaşa lupului, Doamna mare sau Împărăteasa. Frunzele, rădăcinile şi mai ales fructele sunt toxice, toxicitatea datorându-se celor 3 alcaloizi, atropina, hiosciamina şi scopolamina. Ingerată în cantitate mare planta poate provoca moartea; a fost folosită pentru otrăviri dar au existat şi intoxicaţii accidentale, mai ales la copii.
Foto wikipedia
Numele Atropos provine de la una din cele trei parce (zeiţele destinului la greci, alături de Clotho şi Lachesis), care tăia firul vieţii. În limba italiană Belladonna înseamnă "femeie frumoasă". În Evul mediu femeile obişnuiau să-şi toarne în ochi sucul obţinut din această plantă care făcea ochii strălucitori şi frumoşi. Însă atropina produce şi midriază (pupile mărite) astfel că frumoasele doamne aveau vederea destul de neclară !
Ca remediu homeopatic Belladonna este lipsită de toxicitate şi de reacţii adverse, ca oricare alt remediu homeopatic. Prepararea remediului prin dinamizare face ca toxicitatea să dispară; în schimb, alte proprietăţi, existente doar în stare latentă în planta ca atare, devin manifeste.
Pacientul care poate beneficia de ajutorul remediului Belladonna ca tip constituţional este un individ robust, vital, cu o sănătate bună în general. Este echilibrat din punct de vedere emoţional dar, în situaţii acute (de exemplu febră mare), poate avea un delir violent şi/sau halucinaţii, de exemplu că este urmărit şi încearcă să scape. Remediul este util mai ales în stări acute cu debut brusc şi acuze intense. Simptomele sunt în general pe partea dreaptă (otită, amigdalită, dureri pe partea dreaptă, etc.), sunt agravate în special la 3 PM, la mişcare şi trepidaţii, apar şi dispar brusc, în paroxisme.
Belladonna este un remediu congestiv şi foarte bun pentru durerile de cap. Durerile de cap sunt de obicei foarte puternice, înnebunitoare, cu un caracter pulsatil. Încep în zona occipitală şi se extind către tâmpla dreaptă sau frunte, deasupra ochiului drept. Sunt ameliorate de aplicaţii reci, presiune, întuneric şi linişte. Sunt agravate de lumină, zgomote, trepidaţii, mişcare, soare, căldură, atingere. Uneori astfel de dureri apar în crizele de hipertensiune; în astfel de situaţii remediul poate fi de folos şi scade tensiunea arterială. Dacă sunt prezente şi alte simptome caracteristice remediului este posibil ca hipertensiunea arterială să se amelioreze substanţial, nu doar o astfel de criză... dar este posibil ca pentru tratamentul de fond să fie necesar un alt remediu.
Belladonna este un ajutor de nepreţuit în stările febrile. Indiferent dacă apare într-un context infecţios sau nu, remediul scade temperatura corpului şi reduce şi inflamaţia care a produs situaţia respectivă. Este însă necesar să fie prezente simptomele caracteristice ale remediului: faţa este roşie, fierbinte şi congestionată, pupilele dilatate, întreg capul fierbinte dar extremităţile (mâini, picioare) reci. Zona inflamată este roşie, caldă, cu dureri pulsatile ameliorate de aplicaţii reci; căldura iradiază şi se simte chiar de la distanţă. Tegumentele sunt fierbinţi şi uscate, transpiraţia fiind redusă. Setea este mică dar poate exista dorinţa pentru lămâi şi limonadă. La copii, febra poate fi însoţită de halucinaţii vii (câini, tauri, fantome, insecte) şi, uneori, de convulsii febrile.
Afecţiunile pe care Belladonna le poate vindeca sunt foarte variate: amigdalită, otită, sinuzită, criză hipertensivă, dureri menstruale, cefalee, colică biliară sau orice altceva... ceea ce contează sunt simptomele prin care starea respectivă se manifestă... lucru valabil de altfel pentru orice remediu homeopatic. Daca există caracteristicile generale menţionate, remediul poate fi folosit dar întotdeauna este indicat sfatul medicului homeopat.