Coralul roşu
(cor-r)
(Materia Medica, W.Boericke)

În proving-urile cu coral s-au manifestat episoade frecvente de coriză şi epistaxis, chiar ulceraţii în interiorul nărilor. Remediul este indicat pentru tusea convulsivă şi crizele de tuse spastică mai ales în cazurile când accesele încep cu o tuse foarte rapidă şi se succed atât de repede încât aproape că se continuă unul cu celălalt. De multe ori sunt precedate de o senzaţie de sufocare şi urmate de o stare de epuizare. Congestie a feţei după cină. Pacientul capătă o faţă vineţie. Paroxisme violente, chiar cu expectoraţie cu sânge. Pacientul are senzaţia că aer rece suflă prin craniu şi căile aeriene. Este foarte friguros dacă se dezveleşte şi prea călduros când este învelit; ameliorat de căldura artificială.

Corallium rubrum

Foto wikipedia

Cap. Simte capul foarte mare; durere violentă ca şi cum oasele parietale ar fi dislocate; agravat la aplecarea în faţă. Ochii fierbinţi şi dureroşi. Durere de cap frontală profundă cu durere severă în spatele globilor oculari. Durere agravată dacă respiră aer rece pe nas.

Nas. Mirosuri de fum, ceapă, etc. Ulceraţii dureroase în nări. Catar post-nazal. Secreţie abundentă de mucus în spatele nasului; aerul este resimţit rece. Coriză fără secreţii; nasul este înfundat şi cu ulceraţii. Epistaxis.

Gură. Alimentele au gust de rumeguş. Pâinea are gust de paie. Berea pare dulce. Durere în artilaţia temporo-mandibulară stângă. Poftă de sare.

Aparat respirator. Elimină mult mucus. Gâtul este foarte sensibil, mai ales la aer. Secreţie nazală abundentă. Simte rece aerul inspirat (Cistus). Secreţie abundentă de mucus care se scurge prin spatele nasului. Tuse uscată, spastică, sufocantă; tuse foarte rapidă, scurtă, lătrătoare. Tuse cu sensibilitate foarte mare a căilor aeriene; simte rece când inspiră adânc. Tuse continuă isterică. Sufocare şi epuizare accentuată după tusea convulsivă.

Organe genitale masculine. Ulceraţii pe gland şi faţa internă a prepuţului, cu o secreţie galbenă. Emisii seminale şi potenţă scăzută. Transpiraţie abundentă.

Piele. Ulcere plate, roşii. Pete de culoarea coralului, apoi roşii întunecate, apoi de culoarea arămie. Psoriazis pe palme şi tălpi.

Modalităţi. Agravat în aer liber, la schimbarea dintr-o cameră caldă într-una rece.

Relaţii. Complementar: Sulphur.

Compară: Belladonna, Drosera, Mephites, Causticum.

Doză. Potenţe de la 3 la 30.