Ignama sălbatică (Wild Yam)
(dios)
(Materia Medica, W.Boericke)

Folosit pentru multe tipuri de durere, mai ales colici şi afecţiuni dureroase ale organelor din abdomen şi pelvis, Dioscorea este la fel de important ca remediile policreste. Este indicat pentru pacienţii cu digestie slabă, băutori de ceai, cu multă flatulenţă. Colici biliare.

Dioscorea villosa

Foto wikipedia

Mental. Numeşte obiectele cu nume greşite.

Cap. Durere surdă în ambele tâmple, ameliorată la presiune dar agravată după aceea. Bâzâit în cap.

Stomac. Gură uscată şi amară dimineaţa, limbă încărcată, fără sete. Regurgitează cantităţi mari de gaze mirositoare. Nevralgie a stomacului. Senzaţie de gol în epigastru, pirozis. Durere de-a lungul sternului cu extindere către braţe. Eructaţii cu gaze acre, amare, cu sughiţ. Dureri ascuţite în epigastru, ameliorate dacă stă drept.

Abdomen. Durerile îşi schimbă brusc locaţia către alte zone, apar la distanţă, ca de exemplu în degetele de la mâini şi de la picioare. Zgomote abdominale cu flatulenţă accentuată. Dureri ca o strângere sau ca o tăietură în hipogastru, cu dureri tăietoare intermitente în stomac şi intestinul subţire. Colici, ameliorate dacă se plimbă, durerile iradiază din abdomen către spate, piept, braţe, agravate dacă se apleacă înainte şi dacă se întinde. Dureri ascuţite în zona ficatului, iradiză în sus către mamelonul drept. Dureri biliare, iradiază către piept, spate, braţe. Colici renale cu dureri în extremităţi. Dorinţă imperioasă pentru scaun.

Inimă. Angină pectorală, durere în spatele sternului care iradiază către braţe, respiraţie greoaie, contracţii slabe ale inimii. Simptome însoţitoare: flatulenţă, durere în piept şi senzaţie de strângere a pieptului.

Rect. Hemoroizi, cu dureri săgetătoare către ficat, ca nişte ciorchini de struguri sau cireşe roşii, proemină după scaun, cu durere în anus. Diaree, agravată dimineaţa, gălbuie, urmată de o stare de epuizare; ca şi cum fecalele şi gazele ar fi fierbinţi.

Organe genitale masculine. Organe relaxate şi reci. Dureri în zona rinichilor care iradiază către testicole. Transpiraţie puternic mirositoare a scrotului şi a regiunii pubiene. Emisii seminale în somn sau cauzate de o atonie sexuală, cu slăbiciune în genunchi.

Organe genitale feminine. Colici uterine, durerile iradiază din zona uterului. Vise vii.

Aparat respirator. Senzaţie de strângere în toată zona sternului. Pieptul pare că nu se extinde în timpul respiraţiei. Respiraţie greoaie.

Extremităţi. Slăbiciune, dizabilitate a spatelui, agravată dacă se apleacă. Articulaţii dureroase şi înţepenite. Sciatică, durerile iradiză în lungul coapselor, agravată pe dreapta, ameliorată dacă stă complet liniştit. Panariţiuîn stadiul incipient când primele înţepături sunt resimţite. Unghii fragile. Crampe în muşchii flexori ai degetelor de la mâini şi picioare.

Modalităţi. Agravare seara şi noaptea, dacă se întinde, dacă se apleacă în faţă. Ameliorare dacă stă drept, dacă se mişcă în aerul liber, la presiune.

Relaţii. Antidot: Chamomilla, Camphor.

Compară: Colocynthis (diferă modalităţile), Nux vomica, Chamomilla, Bryonia.

Doză.  De la tinctură până la potenţa 3.