Equisetum hyemale
(equis)
(Materia Medica, W.Boericke)

Acţionează în principal asupra vezicii urinare. Este un remediu util pentru enurezis şi disurie.

Equisetum hyemale

Aparat urinar. Durere severă, surdă şi senzaţie de plin în vezica urinară, fără ameliorare la micţiune. Dorinţă frecventă pentru urinare cu durere severă la sfârşitul micţiunii. Urina este eliminată picătură cu picătură. Durere ascuţită, arzătoare, tăietoare în uretră în timpul micţiunii. Incontinenţă la copii, cu vise sau coşmaruri în timp ce urinează. Incontinenţă la femei vârstice uneori însoţită de scaune involuntare. Retenţie urinară sau disurie în timpul sarcinii sau după naştere. Mucus abundent în urină. Albuminurie. Micţiune involuntară.

Rinichi. Durere profundă în zona rinichiului drept, cu extindere către abdomenul inferior, cu dorinţă acută de urinare. Zona lombară dreaptă dureroasă.

Modalităţi. Agravat, pe partea dreaptă; la mişcare, presiune, atingere, în poziţia şezând. Ameliorat, după-amiaza când se întinde în pat.

Relaţii. Compară: Hydrangea, Ferrum phosphoricum, Apis, Cantharis, Linaria, Chimaphila. Equisetum conţine siliciu în cantităţi apreciabile.

Doză. De la tinctură până la potenţa 6. Decoctul, câte o linguriţă o dată sau tinctura în apă caldă sunt utile pentru a atenua simptomele în afecţiuni ale tractului urinar, calculi, disurie, etc; de asemenea, pentru revărsatul pleural şi hidropizie.