Boneset
(eup-per)
(Materia Medica, W.Boericke)

Cunoscut (în engleză) ca "Boneset" pentru că ameliorează rapid durerile din muşchi şi membre întâlnite în unele boli febrile, de exemplu malarie şi gripă. Eupatorium acţionează în principal pe organele gastro-hepatice şi membranele mucoase ale bronhiilor. Este folositor în zonele riverane şi mlăştinoase pentru toate afecţiunile în care există dureri de oase accentuate. Caşexie în febra intermitentă cronică, bilioasă (hepatică). Constituţie deteriorată în alcoolism. Încetineală a tuturor organelor şi funcţiilor. Dureri de oase, generalizate şi severe. Dureri surde (ca după o lovitură). Periodicitate accentuată (Arsenicum, China, Cedron).

Eupatorium perfoliatum, homeopatie, sănătate, vindecare, cabinet medical, cabinet homeopatie, imunitate, vitalitate

Foto wikipedia

Cap. Durere zvâcnitoare. Presiune ca şi cum o placă de plumb apasă pe întregul craniu. Vertij, senzaţia că o să cadă către stânga. Vărsături bilioase. Durere în vârful şi la spatele capului cu durere surdă în globii oculari. Durere de cap periodică, la 3 sau 7 zile. Durere în zona occipitală după ce se întinde (în pat), cu senzaţie de greutate.

Gură. Crăpături în colţurile gurii, limbă cu depozit galben, sete.

Stomac. Limbă galbenă. Gust amar. Durere surdă în zona ficatului. Sete accentuată. Vărsături bilioase, elimină un lichid verde în cantităţi mari o dată. Sete înainte de vărsături. Sughiţ (Sulphuric acid, Hydrocyanic acid). Evită hainele strâmte.

Scaune. Frecvente, verzi, apoase. Crampe. Constipaţie, cu durere surdă în zona ficatului.

Aparat respirator. Coriză, cu strănuturi. Răguşeală şi tuse, cu durere surdă în torace; trebuie să susţină pieptul. Gripă, cu dureri accentuate de muşchi şi oase. Tuse productivă cronică, durere surdă în torace, agravată noaptea. Tuse ameliorată dacă se sprijină în mâini şi picioare.

Febră. Transpiraţia ameliorează toate simptomele în afară de durerea de cap. Frison între 7 şi 9 dimineaţa, precedat de sete cu dureri accentuate de oase. Greaţă, vărsături bilioase la finalul frisonului sau la febră; durere de cap zvâcnitoare. Ştie când se apropie frisonul pentru că are o sete de nestăpânit.

Extremităţi. Durere în spate. Durere în oasele membrelor cu durere (ca o lovitură) în muşchi. Durere în braţe şi pumni. Tumefiere a degetului mare de la piciorul stâng. Durere ca de gută şi noduli inflamatorii în articulaţii, împreună cu durere de cap. Edeme.

Modalităţi. Agravat periodic. Ameliorat de conversaţie, de poziţia în mâini şi genunchi.

Relaţii. Compară cu: Bryonia, Sepia, Natrum muriaticum, Chelidonium, Nyctanthes arbor tristis (febră bilioasă, sete nesăţioasă, vărsături amare la finalul frisonului, constipaţie la copii).

Doză. De la tinctură până la potenţa 3.