Ptelea, Arborele Hop
(ptel)
(Materia Medica, W.Boericke)

Este un remediu important în afecţiuni gastrice şi hepatice. Durerea şi greutatea în zona ficatului sunt mult agravate în poziţia întins pe stânga. Atonie a stomacului. Astm bronşic.

Ptelea trifoliata

Foto wikipedia

Cap. Îl simte greoi şi încet. Durere de la frunte către rădăcina nasului; durere ca o presiune către exterior. Durere la nivelul frunţii, agravată de zgomot, mişcare, noaptea, când îşi freacă ochii, însoţită de aciditate (gastrică). Simte tâmplele ca şi cum ar fi presate.

Gură. Salivă în exces, cu gust amar uscat. Limbă cu depozit alb sau galben, o simte aspră, umflată. Papile roşii, proeminente (Argentum-nitricum). Depozitul pe limbă poate fi galben-maroniu.

Stomac. Greutate şi senzaţie de plin. Dureri ascuţite, supărătoare în regiunea epigastrică, cu uscăciunea limbii. Eructaţii, greaţă, vărsături. Senzaţie constantă în stomac de coroziune, căldură şi arsură. Simte stomacul gol după ce mănâncă. Simptomele gastrice şi hepatice sunt asociate cu dureri în membre.

Abdomen. Greutate şi durere accentuate în partea dreaptă, senzaţie de greutate şi durere ameliorată în poziţia întins pe dreapta. Ficat dureros, umflat, sensibil la atingere. Retracţie abdominală.

Aparat respirator. Senzaţie de presiune pe plămâni, sufocare, când se întinde pe spate. Astm bronşic, dispnee, crampe în regiunea cardiacă.

Somn. Neliniştit, cu vise înfricoşătoare, coşmaruri, se trezeşte obosit, neodihnit.

Modalităţi. Agravat când se întinde pe stânga, dimineaţa devreme. Ameliorat dacă mănâncă alimente acre.

Relaţii. Compară cu: Mercurius, Magnesia muriatica, Nux vomica, Chelidonium.

Doză. Potenţa 1-30.