Apa izvoarelor Sanicula, Ottawa, I11
(sanic)
(Materia Medica, W.Boericke)

Este un remediu util pentru enurezis, rău de mare, constipaţie, etc. Rahitism.

Sanicula Aqua

Cap. Îngrozit de mişcarea în jos (descendentă) (Borax). Transpiraţie abundentă în zona occipitală şi cervicală, în timpul somnului (Calcarea carbonica, Silicea). Fotofobie. Lăcrimare în aerul rece sau de la aplicaţii reci. Mătreaţă cu scoame numeroase. Durere surdă (ca de lovitură) în spatele urechilor.

Gât. Mucus gros, vâscos, tenace.

Gură. Limbă mare, moale, cu senzaţie de arsură; trebuie să o scoată afară să o răcorească. Herpes circinat (tinea) pe limbă.

Stomac. Greaţă şi vărsături când merge cu maşina. Sete; bea puţin şi des (Arsenicum album, China). O varsă imediat ce ajunge în stomac.

Rect. Scaune voluminoase şi dureroase. Durere în tot perineul. Fără senzaţie pentru scaun până nu se acumulează o cantitate mare. După un efort mare nu elimină decât parţial scaunul; alunecă înapoi, se sfărâmă la nivelul anusului (Magnesia muriatica). Miros foarte puternic. Excoraţii ale pielii în jurul anusului, perineului şi organelor genitale. Diaree; schimbătoare în aspect şi culoare; după ce mănâncă.

Organe genitale feminine. Senzaţie de tragere în jos, ca şi cum conţinutul pelvisului ar aluneca în afară; ameliorată în repaus. Doinţă să-şi susţină zona. Durere surdă (ca de lovitură) în uter. Leucoree cu miros de saramură de peşte sau brânză stricată (Hepar). Simte vaginul lărgit.

Spate. Senzaţie ca şi cum osul sacru este dizlocat, ameliorată dacă se întinde pe dreapta.

Extremităţi. Senzaţie de arsură la tălpi (Sulphur, Lachesis). Transpiraţie urât mirositoare la picioare (Silicea, Psorinum). Transpiraţie rece, lipicioasă la extremităţi.

Piele. Murdară, grasă, maronie, zbârcită. Eczemă, mâini şi degete crăpate (Petroleum, Graphites).

Modalităţi. Agravare la mişcarea braţelor înspre spate.

Relaţii. Compară: Abrotanum, Alumina, Calcarea carbonica, Silicea, Sulphur. Sanicula Aqua nu trebuie confundat cu Sanicle (pool-root / wood marsh), deasemenea numit Sanicula. Acest remediu e folosit pentru variate afecţiuni nervoase, asemănător cu Valeriana. Este folosit ca balsam (pentru vindecarea rănilor), absorbant pentru extravazările sanguine şi ca astringent (nu are proving).

Doză. Potenţa 30.