Serul de anghilă (Eel Serum)
Serum anguillae / Serum anguillar ichthyotoxin
(Materia Medica, W.Boericke)

Serul anghilei are o acţiune toxică asupra sângelui, distrugând rapid globulele sanguine. Prezenţa albuminei şi-a altor elemente de origine renală în urină, hemoglobinuria, anuria prelungită (24-26 ore) şi rezultatele autopsiilor arată acţiunea sa electivă asupra rinichilor. Secundar sunt afectate ficatul şi inima, modificările observate fiind asemănătoare celor din bolile infecţioase.

Serum anguillae

Pornind de la toate aceste observaţii putem deduce indicaţiile terapeutice ale remediului. Când rinichii sunt afectaţi de o suferinţă acută produsă de frig, infecţie sau intoxicaţie şi simptomele dominante sunt oligurie, anurie şi albuminurie, Serum anguillae se va dovedi util în mod special în restabilirea diurezei şi stoparea rapidă a albuminuriei. Deasemenea, ne aşteptăm la rezultate bune dacă îl folosim atunci când, în timpul unei boli cardiace, rinichii, până atunci în stare bună de funcţionare, sunt brusc afectaţi şi funcţia lor este diminuată şi, mai ales atunci când, se instalează tulburări ale ritmului cardiac şi o stare pronunţată de asistolie. Dar nu este uşor să hotărâm alegerea remediului într-o astfel de situaţie. Pe când Digitalis este ales pentru binecunoscuta trilogie simptomatică: hipertensiune arterială, oligurie şi edeme, Serum anguillae este indicat în cazurile cu hipertensiune arterială şi oligurie dar fără edeme. Nu trebuie să uităm că Serum anguillae are o acţiune electivă asupra rinichilor şi cred că putem afirma că dacă Digitalis este un remediu cardiac, Serum anguillae este un remediu renal. Până acum, observaţiile clinice par să confirme această diferenţă între remedii. Serum anguillae nu a avut rezultate bune în cazurile de asistolie dar a fost eficace în uremia de origine cardiacă. Astfel, în cazurile unde Digitalis n-a avut niciun efect, Serum anguillae a stopat diminuarea funcţiei renale şi a indus o diureză abundentă. Dar efectele cele mai bune le are, se pare, în nefrita acută a-frigori (Jousset).

Nefrită subacută. Boli cardiace, în cazurile de decompensare şi ameninţare de asistolie. Experimentele Dr. Jousset au demonstrat că Serum anguillae produce rapid hematurie, albuminurie şi oligurie. În cazurile de nefrită acută cu ameninţare de uremie trebuie să ne gândim întotdeauna la Serum anguillae. Foarte eficace în bolile cardiace funcţionale. Insuficienţă mitrală, asistolie cu sau fără edeme, dispnee şi oligurie.

Relaţii: există analogii importante între Serum anguillae şi Vipera.

Compară: Pelias, Lachesis.

Doză: potenţele sunt preparate cu glicerină sau apă distilată. În bolile cardiace potenţe joase 1-3x, în afecţiunile renale acute, potenţe mai mari.