Aurul ca atare nu este o substanţă cu valenţe terapeutice deosebite în alopatie. Există săruri de aur care se folosesc în unele afecţiuni reumatismale şi diferite preparate "exotice" de origine asiatică în care se regăsesc urme de aur. Ca remediu homeopatic însă, aurul are nişte indicaţii foarte specifice şi utile, fiind un tip constituţional bine definit, cu trăsături puternice dar şi puncte slabe.

Aurum, foto wikipedia

Foto Wikipedia

Aurum, ca tip constituţional, este un individ foarte muncitor şi ambiţios. Responsabil şi disciplinat, serios şi conştiincios, focalizat pe carieră, el îşi stabileşte standarde înalte, doreşte să fie cel mai bun în ceea ce face şi lucrează plin de însufleţire convins fiind că este mai capabil decât alţii... şi de multe ori chiar este. Nu este de mirare că urcă rapid pe scara socială şi profesională, ajunge să fie preţuit de ceilalţi pentru valoarea sa, aşa cum aurul, ca metal preţios, este întotdeauna dorit şi apreciat.

Fiind un perfecţionist însă el îşi reproşează că nu face destul, că nu-şi îndeplineşte suficient de bine sarcinile, fiind cuprins de mustrări de conştiinţă care-l împing şi mai mult să se dedice muncii sale. Într-un final poate ajunge să aibă iluzia că nimic din ceea ce a făcut n-a ieşit bine, că şi-a neglijat activitatea, că totul este un eşec şi că locul lui nu mai este în această lume. Frustrat în eforturile lui de a face totul perfect, devine iritabil, uneori dominat de gânduri violente şi accese de mânie. Poate ajunge chiar la o adevarată depresie pentru că, în acelaşi timp, el este un individ slab pe plan emoţional, rafinat, uşor de rănit, vulnerabil, predispus la traume emoţionale, cu sentimentul că este abandonat, părăsit de cei dragi. Această slăbiciune însă cu greu răzbate la suprafaţă; doar în timpul somnului lasă să-i scape scâncete pe care nu le poate controla.

Aurum este în mod particular sensibil la suferinţă sufletească, dezamăgire în dragoste, umilinţă, eşec profesional, dezamăgire în general. Când echilibrul său emoţional se rupe, se îndreaptă cu paşi repezi către o stare de depresie (de exemplu după falimentul firmei la care a muncit atâţia ani)... o depresie "neagră", profundă, cu tendinţă la sinucidere pe care o vede ca pe o ultimă soluţie. Deşi are o frică accentuată de înălţime, se gândeşte (şi uneori o face) să se arunce de la geam. În zilele noastre, goana la volanul maşinii într-o astfel de stare este o altă modalitate de "a părăsi scena" pentru Aurum. Dar nici măcar această depresie nu este întotdeauna vizibilă... decât cand este prea târziu... Cei din jur ajung să spună că nimeni nu s-ar fi aşteptat la aşa ceva ! Un exemplu tipic este cel al bancherilor americani din timpul crahului financiar din anii 30 ai secolului trecut, mulţi dintre ei aruncându-se de la ferestrele zgârie-norilor. Pare greu de crezut la prima vedere dar mulţi dintre ei ar fi putut fi salvaţi de acest remediu care a scos mulţi oameni din depresii aproape de netratat !

O oarecare uşurare o obţine ascultând muzică dar nu orice fel de muzică ci, în special, muzica clasică.

Aurum poate fi un tip foarte religios, ghidându-şi viaţa după principii morale sănătoase şi practicând rugăciunea sau alte forme de meditaţie. Însă în ciuda activităţii spirituale tot ajunge să fie copleşit de depresie la un moment dat şi să aibă nevoie de suport din exterior pentru a depăşi starea respectivă.

Eşecul financiar nu este singura cauză pentru depresie la Aurum. Un eşec sentimental poate avea un rezultat asemănător. Sigur, nu întotdeauna, tabloul este atât de pesimist, depresia are forme variate, mai grave sau mai puţin grave şi există şi alte remedii care pot fi utile într-o astfel de stare. Dacă însă contextul este asemănător situaţiilor menţionate sunt şanse mari ca remediul care-l va scoate pe pacient din această stare să fie Aurum metallicum.

Ce potenţe vor fi necesare, cât de des repetate, ce se poate întâmpla în timpul tratamentului, rămâne la latitudinea medicului homeopat să aprecieze dar dacă înţelegem aceste lucruri putem ajuta medicul să găsească mai uşor remediul potrivit.