Medorrhinum este util pentru afecţiuni importante apărute de la naştere. Sugarii adorm cu greutate, fiind prea agitaţi ca să se poată relaxa. Se trezesc din cauza colicilor. Asta se întâmplă mai ales la cei care au şi alte simptome digestive caracteristice. Se încălzesc în timpul somnului şi se rostogolesc de sub pătură. Preferă să doarmă pe burtă cu genunchii aduşi la piept şi fundul ridicat.

Medorrhinum, foto thenativeantigencompany.com

Foto thenativeantigencompany.com

Ochii sunt predispuşi la conjunctivită recurentă cu roşeaţă, tumefiere şi o secreţie groasă, verde, excoriantă.

Răcesc uşor şi infecţia se extinde la urechi. Sugarii fornăie mai mereu şi au o secreţie mucoasă, galben-verzuie, groasă care formează cruste la exteriorul nărilor.

Pe faţă pot să existe hemangioame stelate.

Bronşitele apar încă de la naştere şi mai ales la umezeală. Tusea este umedă, mai ales noaptea. Poziţia genupectorală poate preveni accesele de tuse. Bronşita se poate croniciza şi se poate transforma în astm, ameliorat în aceeaşi poziţie.

Sugarii câştigă puţin în greutate deşi mănâncă bine. Vomită laptele abia înghiţit; deseori laptele vărsat este amestecat cu un mucus galben. Le place să bea sucuri, mai ales suc de portocale.

Perineul, atât la băieţi cât şi la fete, poate fi iritat din mai multe motive; este roşu şi veziculat.

Copiii care nu câştigă în greutate au diaree de la naştere. Scaunul conţine un mucus galben-verzui şi excoriază zona perianală.

Urina poate fi foarte acidă ceea ce produce o erupţie roşie persistentă, recurentă în zona genitală. Băieţii pot face fimoză recurentă.

Infecţiile vaginale apar chiar la copiii foarte mici. Secreţia pătează scutecele în galben şi poate avea un miros respingător; este iritantă şi zona genitală este roşie, ca o rană.

Sugarii îşi rod unghiile, chiar şi pe cele de la picioare.

Eczema apare uneori de la naştere. Erupţia începe sau este mai accentuată în zona perineală. Eczema alternează uneori cu crize de astm.

Sugarii sunt călduroşi şi le place să stea cât mai dezbrăcaţi. Antecedentele familiale sunt sugestive pentru miasma sicotică. Deseori copiii par insuficient dezvoltaţi fizic, emoţional şi/sau mental.

Paul Herşcu, Tratamentul homeopatic la copii, editura Paneurope, Iaşi

(traducere Marius Radu)