Ce este homeopatia ?
Homeopatia este o metodă complementară de terapie, o alternativă la tratamentul clasic, alopatic, recunoscută ca atare de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS) şi practicată în multe ţări ale lumii. Homeopatia urmăreşte stimularea capacităţii naturale de vindecare şi mobilizarea mai eficienta a mecanismelor de apărare ale corpului.
În lumea antică se vorbea despre "vis medicatrix naturae" adică puterea vindecătoare a naturii. Corpul uman are resurse extraordinare pentru a lupta împotriva bolilor de orice fel. De multe ori însă un organism aflat în suferinţă are nevoie de un stimul din afară pentru a redobândi starea anterioară de echilibru, de sănătate. Cu cât această stimulare se face mai blând şi în concordanţă cu legile naturii, cu atât este mai bine, rezultatul venind "de la sine" şi fără reacţii adverse.
Homeopatia reuşeşte să facă acest lucru cu ajutorul unor medicamente numite remedii homeopate preparate din substanţe naturale din regnul mineral, vegetal şi animal. Cu ajutorul homeopatiei oricine poate atinge un nivel mai bun de sănătate şi poate depăşi limitarile impuse de boală, atingând o stare de echilibru atât din punct de vedere fizic cât şi mental-emoţional.
Ce înseamnă homeopatie ?
Numele de homeopatie vine din limba greacă prin alăturarea a două cuvinte: "homoios" care înseamnă similar / asemănător şi "pathos" care înseamnă boală / suferinţă. Ce înseamnă acest lucru ? În mod uzual simptomele sunt privite ca rezultat al bolii. În homeopatie însă se consideră că simptomele pe care le manifestă un organism aflat în suferinţă apar de fapt ca rezultat al eforturilor pe care acest organism le face pentru a restabili echilibrul (homeostazia). De exemplu, febra într-o infecţie face ca mecanismele locale şi generale de apărare (de exemplu fagocitoza) să fie mai eficiente; această reacţie nu trebuie neapărat combătută cu antitermice (decât dacă temperatura este foarte mare şi devine prin ea însăşi o problemă).
Ce rol are tratamentul homeopatic ?
Tratamentul homeopatic încearcă să susţină şi să stimuleze o astfel reacţie şi nu să o combată. De exemplu, remediul China officinalis administrat repetat unui individ sănătos produce într-un final simptome asemănătoare malariei, simptome care se menţin atât timp cât remediul este administrat suficient de mult timp. Paradoxal la prima vedere, administrat unui bolnav de malarie, îi vindecă simptomele. Remediul homeopatic induce astfel o "stare patologică artificială asemănătoare" bolii naturale dar ceva mai puternică decât aceasta. În plus, acţiunea remediului este limitată în timp şi o dată ce energia remediului "se consumă", organismul este eliberat atât de boala naturală (acum vindecată) cât şi de cea "artificială".
În tratamentul alopatic ("allos" înseamnă diferit, altceva) acţiunea medicamentului este "alta" decât reacţia pe care organismul încearcă să o producă, deseori opusă. La prima vedere este logic să încercăm să acţionam în acest fel. De exemplu, febra este combătută cu antitermice, vărsăturile cu antiemetice, durerile cu antialgice, etc. În homeopatie însă febra poate fi tratată de exemplu cu remediul Belladonna dacă simptomele pe care le exprimă organismul în timpul febrei sunt asemănătoare cu cele caracteristice ale acestui remediu: faţă roşie, congestionată, capul fierbinte şi extremităţile reci, pielea fierbinte şi uscată, sete pentru apă cu lamâie, etc. Paradoxal la prima vedere, Belladonna "combate" (vindecă) febra printr-o acţiune "similară", deci homeopatică. În acest exemplu, puterea remediului de a combate febra se datorează capacităţii lui de a produce febră la un subiect sănătos, acesta fiind principiul similarităţii (principiul asemănărilor) care stă la baza homeopatiei. În limbaj popular "cui pe cui se scoate", o descriere foarte simplistă doar, homeopatia fiind în realitate mai complexă decât atât.
Ce se poate trata prin homeopatie ?
Orice afecţiune, acută sau cronică, poate beneficia de tratament homeopatic. Remediile se pot folosi chiar în situaţiile în care administrarea medicamentelor trebuie evitată: sarcină, alăptare, alergie la medicamente, etc. Homeopatia se adreseaza tuturor categoriilor de vârstă de la sugari până la bătrâni. Cât de repede se instaleaza ameliorarea sau vindecarea depinde de mai mulţi factori: vitalitatea, vârsta, stilul de viaţă, alimentaţia, medicamentele folosite, vechimea bolii, etc.
Care sunt avantajele homeopatiei ?
În primul rând homeopatia este lipsită de reacţii adverse, spre deosebire de (aproape) orice medicament de sinteză. Remediile sunt preparate din substanţe naturale de origine vegetală, minerală sau animală printr-un proces numit dinamizare, în farmacii specializate. Astfel, remediile obţin valenţe terapeutice noi care nu existau decât în stare latentă în substanţa brută de la care se porneşte, efectele lor fiind superioare preparatelor similare din plante (tincturi, decocturi, etc.). Tratamentul homeopatic se adresează omului ca întreg, nu tratează separat problemele fizice, emoţionale sau mentale ci pe toate la un loc, ca un tot unitar. Homeopatia presupune o abordare holistică şi tratează bolnavul, nu boala, tratamentul fiind strict individualizat. Costul propriu-zis al remediilor homeopate este mai scăzut faţă de al medicamentelor alopate dar timpul investit de medic pentru fiecare pacient în parte este mult mai mare; acest lucru ajută la formarea unei relaţii mai strânse între medic şi pacient, în beneficiul direct al pacientului.