Arsurile sunt accidente neplăcute care pot surveni la orice vârstă, în diverse situaţii. Cele mai frecvente sunt arsurile termice (inclusiv arsurile solare) dar ele pot fi şi chimice, electrice sau provocate de radiaţii. Asistenţa medicală calificată este absolut necesară, mai ales în arsurile grave (gradul 2 sau 3) şi în cele extinse (chiar de grad 1), dar remediile homeopate sunt foarte utile pentru a combate durerea şi a accelera vindecarea.
Este foarte important ca pielea arsă să nu se infecteze. Zona afectată se clăteşte şi se acoperă cu un bandaj steril umezit într-o soluţie formată din zece părţi de apă (distilată sau fiartă şi răcită) şi o parte de tinctură de Calendula sau Urtica urens (eventual împreună). Bandajul trebuie menţinut umezit cu această soluţie.
Pentru gura opărită prin ingestia de lichide fierbinţi se poate folosi aceeaşi soluţie având efect calmant, cicatrizant şi antiseptic. Se clăteşte frecvent gura apoi soluţia se scuipă.
Administrate intern, remediile se pot folosi în potenţe joase (7 / 9 CH) în primele 1-2-3 zile, funcţie de evoluţia simptomelor, în principiu până la dispariţia durerilor, astfel: o linguriţă dintr-o soluţie cu cca 10 granule remediu dizolvate în 50 ml apă la 1-2-3 ore (funcţie de intensitatea simptomelor) pentru primele 3-4 doze, apoi la 4-6-8 ore. Ulterior, câteva doze dintr-o potenţă mai mare, 30 sau 200, la sfatul medicului homeopat, susţin procesul de vindecare.
Pentru a combate şocul, mai ales în arsurile profunde şi/sau extinse, se pot lua câteva doze de Arnica 30 sau 200 CH cât mai devreme posibil.
Calendula, ca remediu homeopatic, are efect antiseptic, iniţiază şi susţine procesul de vindecare a tegumentelor, ameliorează durerile şi este util mai ales pentru arsurile superficiale.
Hypericum este indicat pentru durerile săgetătoare (care iradiază de-a lungul nervilor) mai ales în arsurile de la mâini şi picioare.
Urtica urens este remediul de elecţie pentru arsurile "obişnuite, casnice" (în care tegumentul nu este afectat mult în profunzime) mai ales după contactul cu apă fiartă, cu senzaţie locală de arsură, eventual prurit intens şi tumefiere (umflare) locală accentuată.
Pentru Calendula, Hypericum şi Urtica urens se poate combina administrarea locală (sub formă de tinctură diluată în apă, gel sau spray) cu potenţe mici, repetate din remediu. Dacă simptomele (de ex. durerea) sunt foarte intense, medicul homeopat vă poate recomanda câteva doze dintr-o potenţă mai mare, cu efect mai rapid şi de durată.
Cantharis are o acţiune agresivă asupra ţesuturilor şi ca atare este util în arsurile mai grave (gradul 2 / 3). Administrat imediat, într-o potenţă mare, remediul poate preveni apariţia veziculelor. Dacă acestea s-au format deja sau tegumentul este distrus în profunzime, remediul promovează vindecarea şi ameliorează durerile. Cantharis este remediul de elecţie pentru arsurile cu dureri foarte mari şi apariţia rapidă a veziculelor.
Kali muriaticum (ca şi Cantharis) previne formarea veziculelor. Administrat în potenţe mici, în soluţie, combate eficient durerile din arsuri.
Causticum este util în arsurile profunde atât pentru starea acută cât şi pentru efectele neplăcute (fizice sau emoţionale) care persistă mult timp după ce arsura s-a vindecat.
Pentru arsurile solare se pot folosi Urtica urens, Cantharis, Sol (atât local cât şi intern) sau alte remedii dacă sunt şi alte simptome asociate (dureri de cap, greaţă, ameţeli, etc).
Pentru arsurile electrice se poate folosi Phosphorus.
Arsurile provocate de radiaţii pot beneficia, de la caz la caz, de Phosphorus, Radium bromatum, Sol, X ray.