Fracturile se pot întâmpla în diverse situaţii şi la orice vârstă. De la fractura "în lemn verde" întâlnită uneori la copiii mici şi până la fracturile deschise, cu sângerare abundentă şi dureri atroce, ele necesită cunoştinţe de prim-ajutor, consult medical de specialitate şi, atunci când este cazul, imobilizare, uneori intervenţie chirurgicală. Există remedii homeopatice care ajută la o vindecare mai rapidă, cu complicaţii mai puţine.

Fractură

În primele minute după accident, o doză de Aconitum 200 CH combate sperietura şi şocul (dacă acestea sunt accentuate).

În primele ore, remediul de elecţie după o fractură este Arnica, mai ales dacă este o fractură simplă, în care pielea este intactă, doar cu aspect de contuzie (ulterior vânătaie), cu durere nespecifică, surdă, ca de lovitură. Sunt suficiente 2-3 doze de Arnica 30 CH timp de 1-2 zile. Dacă durerile sunt intense, în cazul unui traumatism puternic, remediul se poate administra chiar din oră în oră sau, mai eficient, 2-3 doze de Arnica 200 CH. Administrat imediat, remediul previne şocul traumatic, ajută la reducerea edemului post-traumatic, a durerilor aferente şi la resorbţia mai rapidă a hematomului.

Dacă durerea este foarte intensă, agravată la cea mai mică mişcare, nu numai a membrului afectat ci chiar a altor parţi ale corpului, fără o legătură directă cu membrul fracturat, este indicat remediul Bryonia alba. Durerea este ascuţită, agravată la mişcare şi căldură, ameliorată la presiune uşoară şi rece. 

Eupatorium perfoliatum, de asemenea, are dureri profunde, la nivelul osului, agravate de mişcare.

Dacă este vorba de o fractură cominutivă (cu multe aşchii osoase) în special în vecinatatea unei articulaţii sau unor terminaţii nervoase (de exemplu degete), cu dureri fulgerătoare, săgetătoare, care iradiază de-a lungul filetelor nervoase, Hypericum este remediul de elecţie. Este util şi în durerile restante după o fractură dacă au caracterul şi iradierea descrisă şi în fracturile dentare dacă simptomele corespund.

Dacă, de exemplu, degetele zdrobite devin violacee sau negricioase, cu dureri arzătoare care iradiază în sus către braţ, agravate de căldură, cu iminenţă de infecţie, Lachesis poate fi util.

După ce osul a fost imobilizat corect de către medicul ortoped, formarea calusului poate fi accelerată prin folosirea remediului Calcarea phosphorica în potenţă mică, 5 / 6 / 7 CH, de preferat dizolvat în apă (şi sucusionat / agitat înainte de fiecare administrare), o linguriţă de 2-3 ori pe zi timp de 10-14 zile, cât timp este necesar, funcţie de gravitatea fracturii. Remediul este foarte util mai ales în situaţiile în care calusul nu se formează şi extremităţile osoase nu au tendinţa să se sudeze la loc. O altă opţiune în astfel de situaţii este Symphitum, administrat în acelaşi mod. Symphitum este util şi pentru durerile locale restante după ce fractura s-a vindecat.

Uneori, mai ales după un astfel de episod acut intens, este necesară repetarea remediului "constituţional" pentru ca organismul să ajungă la o stare de echilibru cât mai bună... evident, sub îndrumarea medicului homeopat.