Când iarna îmbracă muntele în haine albe, văile şi crestele din Bucegi sunt mai greu accesibile şi malul stâng al văii Prahovei oferă mai multe variante de drumeţii prin zăpadă. Dealurile care mărginesc Azuga spre nord, puternic împădurite, se ridică prin vârfurile lor, Clăbucetul Taurului şi Clăbucetul Azugii, la peste 1.500 m. Ambele sunt străbătute de poteci turistice care pot fi abordate tot timpul anului cu menţiunea că iarna zăpada, vântul şi gerul trebuie luate în serios. Este important să avem echipament de iarnă, condiţie fizică bună, să consultăm prognoza meteo şi să nu mergem singuri pe munte.

Pentru Clăbucetul Azugii pornim din Azuga şi ne propunem să ajungem în Predeal. Plecăm din gara Azuga (cca 930 m altitudine), traversăm DN1, străbatem tot oraşul şi continuăm în amonte pe valea Azugii până la Păstrăvărie / Cantonul silvic Limbăşel, cca 4 km în total. După 200 m pe valea Limbăşel, traversăm pârâul cum ne indică marcajul turistic (bandă albastră) şi începem să urcăm piciorul abrupt, împădurit, dintre cele două văi (Limbăşel şi Azugii). Chiar pe culme zăpada nu este mare fiind spulberată de vânt şi adunată în locuri mai ferite. Pământul însă este bocnă şi pe alocuri este gheaţă aşa că beţele de mers sunt foarte utile (în sens invers uneori e nevoie de colţari pentru a coborî relaxaţi şi în siguranţă). Dacă primăvara pădurea este animată de cântecul păsărilor, acum copacii troznesc muşcaţi de ger, vântul adie răcoros şi scutură zăpada dar efortul ne încălzeşte şi nu simţim frigul cât timp suntem în mişcare.

foto Marius

Pe unde și-or găsi repere, e de mirare, căci zăpada
Nu se pretează la deranjul de a se despica în căi,
Se culcușește, egalând în consistență marmelada,
Din când în când aruncă raze albastre,-n formă de păstăi. *

În cca 1:30 ore ieşim într-un luminiş, ocazie bună pentru o pauză de ceai cald din termos. Dacă nu e ceaţă, Bucegii încep să se vadă deasupra pădurii. Înaintăm către un brad uscat de unde o săgeată albastră ne arată drumul mai departe, în sus, printre brazii încărcaţi cu zăpadă. Curând ajungem într-o zonă descoperită şi perspectiva asupra locurilor învecinate e tot mai cuprinzătoare. Dealtfel, e partea cea mai frumoasă a traseului. Zăpada e mare, troienită pe alocuri iar când ninge, locurile par rupte din poveşti.

foto Marius

Brazii sunt îngropați de vii, maiestuoase piramide
Locul le-au luat, omagiind ninsori etern imaculate.
Destine-și leagă doi copaci, prin ramuri scoase sub hlamide
Prinse, pe umerii căzuți, de-agrafe-n gheață modelate. *

Urmează o porţiune aproape orizontală, printr-un culoar larg, cu zăpadă adâncă, mărginit de brazi maiestuoşi, după care ieşim definitiv din pădure şi urcăm ultima porţiune spre vârf unde de obicei zăpada e spulberată de vânt. Nu sunt stâlpi de marcaj iar pe Clăbucetul Azugii în prezent (ianuarie 2022) e doar o bornă de piatră, posibil acoperită cu zăpadă. Până aici am făcut cca 2:30 ore de la păstrăvărie.

foto Marius

Panoramă spre munţii Bucegi

Vârful în sine nu e spectaculos dar oferă o perspectivă frumoasă, cu munţi şi culmi împădurite în orice direcţie privim. Spre vest, dincolo de valea Prahovei, se ridică impresionant munţii Bucegi cu toate văile abruptului prahovean clar desenate, pline cu zăpadă, iar în faţă, spre est, se întinde creasta mai puţin umblată a munţilor Neamţului (şi, dincolo de aceştia, munţii Grohotişului şi Ciucaş-Zăganu). Spre sud, dincolo de valea Azugii, se înalţă culmile domoale ale munţilor Baiului şi piciorul de legătură cu munţii Neamţului (Cazacu-Petru-Orjogoaia) iar spre nord, dincolo de pădurea deasă de brazi, Piatra Mare şi Postăvaru. Departe, spre nord-vest, când vizibilitatea e bună, apare creasta nordică a Pietrei Craiului şi puţin din extremitatea estică a munţilor Făgăraşului.

foto Marius

Postăvaru şi Piatra Mare, vedere de pe Clăbucetul Azugii

Zona vârfului e destul de plată şi de întinsă. Dacă e ceaţă doar ne imaginăm peisajul din jur şi trebuie să fim atenţi la orientare. Continuăm către nord şi curând în dreapta se vede o poiană la marginea pădurii spre care putem coborî direct (destul de abrupt la început). Dacă vizibilitatea e redusă, e mai sigur să menţinem direcţia până ajungem la stână. Dealtfel aici ne putem adăposti pentru o gustare şi-un ceai cald când vântul nu ne permite să stăm prea mult pe vârf.

foto Marius

Ceața face din Clăbucetul Azugii blândă rătăcire,
Contururi, noime se clătesc în abureală aiurită,
Dar stâna este tot acolo, iar urme cu-mputernicire,
De sănii cu motor lăsate, tind spre pădurea împietrită. *

De la stână ne reorientăm către est, coborâm direct spre pădure şi continuăm pe lângă lizieră spre poiana menţionată mai sus. La capătul ei de jos găsim continuarea potecii (bandă albastră) pe culmea împădurită pe care ne aflăm. Panta e mai mică decât cea de la urcare şi poteca e clară prin pădure. În cca 1 oră de la stână ajungem într-o zonă defrişată unde întâlnim o potecă ce vine din dreapta, dinspre valea Azugii (triunghi albastru; pe unele hărţi apare ca "drumul lui Ceauşescu"). Pe deasupra puieţilor de brad care se înalţă de la an la an vedem din nou silueta Bucegilor dincolo de culmile împădurite care se întind până la poalele muntelui.

foto Marius

Grupul de amatori de munte un ceai va savura-n Susai,
Și lipsa soarelui va fi de veselie compensată.
Ceru-i albastru, oarecum, ei gata sunt, și e musai
Ca să coboare spre Predeal, în iarnă dârză, consacrată. *

Continuăm spre Susai, cu puţin urcuş către final, unde ajungem după încă 3/4 ore. Cu greu mai vedem Coştila, Morarul şi Bucşoiu dincolo de brazii înalţi şi pornim mai departe spre Predeal, cum ne conduce poteca (bandă roşie). Intersectăm drumul de maşină şi dacă avem timp şi energie putem continua pe poteca marcată cu cruce albastră spre pârtia Cocoşu, Clăbucet Plecare, cabana Gârbova şi Clabucetul Taurului (revenind în Azuga, o drumeţie mult mai lungă). De la Susai ajungem în cca 30 minute în Predeal (zona Cioplea) şi apoi în gară (cca 1030 m altitudine) unde se încheie traseul nostru. Pe timp de iarnă e realist să alocăm 6-8 ore pentru tot drumul din gara Azuga până în gara Predeal, timpul variind destul de mult funcţie de starea (şi cantitatea) zăpezii, condiţiile meteo şi omogenitatea echipei.

* Versuri plămădite de Graţiela 😎

Mai multe imagini:

În sens invers (de la Predeal la Azuga):

Circuit din Azuga cu parcurgerea ambelor Clăbucete: